Upoznajte turističku destinaciju otok Pag


Otok Pag

Otok Pag s površinom 286,6 km2 jedan je od najvećih Jadranskih otoka, a sa 270 km razvedene obale otok je s najduljom obalnom linijom na Jadranu, prepunom zaljeva, uvalica, rtova i plaža. Najveću, Pašku uvalu zaokružuje 20 km šljunčanih plaža. Otok Pag je poznat i kao jedan od najsunčanijih otoka na Jadranu s preko 2.500 sunčanih sati godišnje. Prosječna godišnja temperatura zraka je 15 stupnjeva Celzijevih. Svaka, pa i malena uvala blago se spušta prema moru i ima pješčane plaže s finim, kristalnim pijeskom. Ovaj po mnogočemu jedinstveni, peti po veličini jadranski otok onima koji nisu imali priliku bolje ga upoznat i doživjet ostavlja sliku golemih kamenih, kršnih prostranstva koja obrubljuje plavo more , otok soli i stada ovaca. No oni koji dođu na Pag i bolje ga upoznaju vidjet će da je to otok raznolikosti na kojemu čovjek živi u skladu s prirodom koristeći sve što mu otok pruža.


Grad Pag

Grad Pag je povijesno –kulturno najzanimljivije mjesto otoka koje pamti dugu i burnu povijest, punu uspona i padova. Do utemeljenja novog grada Paga, na mjestu gdje se danas nalazi, došlo je 1443 godine. Gradnja današnjeg grada izvodila se po arhitektonsko-urbanističkom planu u kojem je sudjelovao Juraj Dalmatinac, poznati urbanista i renesansni graditelj. Kralj Bela IV podario je Pagu povelju Slobodnog kraljevskog grada. Pag je poznat kao grad čipke, sira, janjetine i soli. O bogatoj i dugoj povijesti svjedoče brojni kulturno-povijesni spomenici te bogata kulturna baština koju njegovi stanovnici s ponosom i velikom ljubavlju njeguju i čuvaju. Prenoseći s naraštaja na naraštaj ljubav prema narodnoj nošnji, tradicionalnom nakitu, čipki, Paškom tancu, izvođenju Robinje, maskiranju u karnevalu, paškom kolu te Rićavcu sprečavaju zub vremena da mu našteti.


Naselje Šimuni

Mjesto Šimuni ribarsko su mjesto smješteno na jugozapadnoj obali otoka Paga, na pola puta između otočkih centara grada Novalje i grada Paga. Šimuni su idealni za obiteljski odmor, šetnje i kupanje na prekrasnim obližnjim plažama. Posebnu draž daju mu ribari koji u ranim jutarnjim satima stižu iz ribolova, a kvalitetnu svježu domaću hranu možete kušati u brojnim malim restoranima. U zaštićenoj uvali Šimuni smještena je ACI Marina, a svega kilometar od srca mjesta Šimuni nalazi se Kamp Šimuni, najveći je i najopremljeniji kamp na otoku, koji se cijelom svojom dužinom se nalazi uz šljunčane plaže.